IPO-R

IPO-R på Sk Lövsättra

Jag har alltid haft ett intresse i räddningshundar, patrullhund och kör nu en SAR Hund i SAR Sweden. Har kikat lite på nätet och hittade en tävlingsform som heter IPO-R, som från historiens början bara var ämnat åt Räddningshundarna men nu är öppen för alla. Man tävlar i fältprov, lydnadsdel och miljö prov. Första klassen BH/V krävs i varje gren som är antingen spår, ytsök (terrängsök) eller ruin sök. För att byta gren avlägger man ett V prov i respektive gren. Klasserna är BH/V, A och högsta klassen B, där man måste uppnå minimipoäng för att få tävla i nästa klass.

Bedömningen grundar sig alltid på rädda livscenario, man tittar på hundens arbetslust, samarbete med föraren mm lite likt IGP bedömning, fast där tittar man på lite andra egenskaper som bett och mod. Det krävs att hundarna är skottfasta, orädda på höjder och vingliga underlag, sociala med folk och har bytesintresse.

Ett moment där hunden skall bäras av föraren 10 steg och sedan lämnas över till en mottagare som också bär hunden i 10 steg.

Apporteringen skiljer sig från IGP då de ska hämta utvalda apporterna i form av ex en toffla, pennskrin, skurborste mm samma apporter återfinns också i spåret.

Ett klart annorlunda sätt att tävla på, i Tyskland kan man dessutom göra Avelskorningen på meriten klass B. Tävlingsformen funnits i många år i Sverige i övriga Europa så används denna tävlingsform många ggr som en lämplighetstest som tjänstehund räddning.

Är man intresserad så söker man IPO-R  Sweden på FB där finner man svar på frågor och tävlingar, där finns även regler och beskrivning att ladda ned.

En helg i maj 2019 så åkte jag ner och gick en kurs i IPO-R för Bengt Gustavsson en av de ledande inom sporten som tävlat VM, SM och är domare. Han förklarade att i ytsöket så gäller inte ”SBK söktekniken”, hunden skall låta sig styras men hundens vilja att ”finna” bedöms vara värt mer än raka skick, allt handlar om tanken på att rädda liv!

När jag hörde det tändes ett intresse hos mig för ytsök då min hund är lite vid i söket, innan tänkte jag nog mest satsa på spåret som liknar vårt bruksspår men som kan ha större variation på både underlag och föremål i spåret. Spåret avslutas dessutom med att en person (spårläggaren) ska markeras vid slutet av spåret.

Vi beslöt att bjuda in SM vinnaren och domaren Ann-Marie Melin till Sk Lövsättra för en introduktionskurs helgen 10-11/8 . Vilket var jätte uppskattat för många, bra de som inte kan/vill köra skydd, har tävlingsnerver (då man går till olika stationer så upplevs inte tävlingen som tävling) eller de som vill pröva på ngt nytt helt enkelt.

Inför kursen så byggde vi även en IPO-R bana med miljö och lydnadshinder, det var lite pyssel men det blev bra med hjälp av beskrivningar som finns.

Kursen ledde till att Sverige fick ett antal till tävlande i grenen spår, några gjorde sina V prov i Skinnskatteberg redan tre veckor efter kursen.

IPO-R har gett många av våra medlemmar en liten nytändning på att tävla, då många redan har spår från IGP så är specialen och del av lydnaden redan intränad, har man då en hund som klarar miljökraven är det ju bara att prova.

På Sk Lövsättra ska vi försöka att dra ihop ett IPO-R prov åtminstone i spår och eventuellt i Ytsök nästa år, då ruiner inte växer på träd så blir det svårare!

Väl mött på tävlingsbanorna!

Vid Pennan/Rose Hedman